Селахатин Демирташ призова Турция и ПКК да започнат диалог

08.08.2015 | 15:51
Селахатин Демирташ призова Турция и ПКК да започнат диалог

Лидер на турската прокюрдска партия призова в събота, 8 август 2015 активистите на ПКК да „махнат пръста си от спусъка“, а правителството да спре насилието като започне преговори, съобщава Ройтерс.

ПКК обяви, че усилва нападенията в средата на юли заради – според кюрдите – нарушението на примирието от 2013 от страна на турските власти. Насилието ескалира, когато Турция започна въздушна кампания срещу лагери на ПКК в Северен Ирак на 24 юли 2015.

 

Съвсем скоро Турция ще започне борба с Ислямска държава в Сирия

 

Още по темата

Лидерът на Народнодемократическата партия  (HDP) Селахатин Демирташ отправи призива си ден след като загинаха шестима души при сблъсъци между силите на реда и активисти в преобладаващо кюрдския североизток на Турция, съобщи Ройтерс.

 

„Днес призоваваме и двете страни: ПКК незабавно трябва да махне пръста си от спусъка и да обещае, че ще спазва примирието“, каза Демирташ пред репортери в град Ван.

Демирташ поиска и правителството да спре силовите операции и да обяви готовността си за диалог.

Партията на Демирташ спечели 13 процента на вота на 7 юни 2015, с който бе обновен парламентът в Анкара.

 

Още по темата

Насилие в Истанбул

Дете бе ранено при експлозия на гранати пред полицейски участък в Байрампаша в Истанбул късно на 7 август вечерта, предаде Анадолската агенция. 12-годишно сирийче бе ранено в крака при взривовете, които станаха на ул. Есенлер. Детето е било откарано от полицаите в болницата Байрампаша, раните му не застрашават неговия живот.

Полицията съобщи, че гранатите са избухнали на 50 метра от участъка. Води се разследване на инцидента.

Органите на реда в Турция бяха нападани няколко пъти от активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщава Анадолската агенция.

 

Анкара започна мирния процес с ПКК в края на 2012, а през 2013 бе обявено примирие.

ПКК е обявена за терористична организация от ЕС, САЩ и Турция.