Кери предупреди Лавров, че Русия трябва да приложи мирното споразумение за Украйна

Кери заяви, че изпитва надежда, че днешният разговор с Лавров е началото на промяна, която ще доведе до подобрение за всички

02.03.2015 | 16:33 Редактор: Георги Стоянов
Кери предупреди Лавров, че Русия трябва да приложи мирното споразумение за Украйна

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди руския външен министър Сергей Лавров, че Москва и подкрепяните от нея сепаратисти в Украйна трябва да приложат плана за прекратяване на огъня или да се изправят пред последствия, които ще засегнат руската икономика, съобщава Ройтерс.

Още по темата

Кери заяви на конференция в Женева, че споразумението за прекратяване на огъня трябва да бъде спазвано във всички райони на Украйна, включително в град Дебалцево край Мариупол.

"Ако това не се случи, ако продължат да съществуват тези широки райони, в които споразумението не се спазва, неизбежно ще има още последствия, които ще окажат допълнителен натиск върху вече изпитващата затруднения руска икономика", заяви Кери.

Той заяви, че изпитва надежда, че днешният разговор с Лавров е началото на промяна, която ще доведе до подобрение за всички. Двамата разговаряха в продължение на 80 минути, след което се срещнаха за още десетина минути в кулоарите на Съвета по човешки права на ООН.

Лавров и Кери са обсъдили и кризата в Сирия, съобщава руското външно министерство, цитирано от ТАСС. "Сергей Лавров е подчертал безперспективността на силовите методи за решаване на конфликта, посочвайки значението на създаване на предпоставки за начало на пълномащабен политически диалог между официален Дамаск и опозицията, включително отчитайки опита от януарската среща в Москва".

Особено внимание е било отделено на заплахата от "Ислямска държава", като Лавров е подчертал значението да се установи координация между създадената международна коалиция против "Ислямска държава" и силите на режима на Башар Асад.

При разглеждането на кризата в Украйна и двете страни са подчертали значението на спазването на договореностите от Минск. Лавров напомнил, че Киев има задължението да произведе конституционна реформа и да предостави специален статус на Донбас.

Първите дипломати на Русия и САЩ са обсъдили и перспективите за постигане на споразумение за иранската ядрена програма, възможностите пред мирния процес в Близкия изток и други актуални проблеми на международните отношения.

Лавров заяви също, че подлото убийство на Борис Немцов ще бъде разследвано с цялата строгост на закона, за да не могат виновниците да се изплъзнат от отговорност.