Гърция на кръстопът

Днес е ден на размисъл преди утрешните предсрочни парламентарни избори

24.01.2015 | 12:00 Редактор: Красимир Кирев
Гърция на кръстопът

Премиерът на Гърция Аднонис Самарас от "Нова демокрация" закри предизборната си кампания с призив към гражданите да не провалят всичко, постигнато досега за оздравяване на икономиката, давайки гласа си за СИРИЗА.

Самарас е в трудна позиция. От политическа гледна точка начините да бъде мотивиран електоратът, на фона на бюджетните съкращения, безработицата и спадът на доходите е предизвикателство, чието решение настоящият премиер потърси с думите:  „Това е послание на надежда! Разбирате ли? Гърция трябва да спечели и да остане в Европа!“.


"Елиминирахме дефицита. Гърция вече няма нужда да взима заеми, защото растежът вече започна, а безработицата се свива. Разбира се, има още дълъг път пред нас. Но месец след месец притеснителните цифри отпадат!", похвали се министър-председателят.

 

Последва реторичен въпрос, чийто отговор изглежда ясен в очите на гръцката десница:

Кой трябва да застане на капитанското място? Кой трябва да бъде капитанът в тези трудни часове, според гръцкия народ?!

 

Самарас обеща на обществото постепенно облекчаване на данъците и край на мерките за икономии, и предупреди.

Симпатизантите и ръководството на лявата партия СИРИЗА обаче виждат ситуацията диаметрално противоположно.  Управленската им стратегия е достатъчно красноречива – всичко изцяло в интерес на Гърция.
 

"Както виждате стратегията ни е основана на алиансите в Европа. Аз не мисля, че г-жа Ангела Меркел е по-специална или различна от другите 27 евролидери. Тя е една от тях. Дискусиите за мерките за икономии ще са на европейско ниво и ние имаме своите съюзници и съмишленици", посочи левият лидер Алексис Ципрас на заключителната си пресконференция.

 

Сириза е категоричен фаворит на социолозите. Въпросът е колко убедителна ще бъде победата й и колко лесно би могла да състави представителство. Надеждата на десницата се крие в онези 20% от гръцките граждани, които според анализаторите, все още не са решили кого да подкрепят.