Мюсюлманите във Франция осъждат атентата срещу Charlie Hebdo

07.01.2015 | 15:56
Мюсюлманите във Франция осъждат атентата срещу Charlie Hebdo

"Сто удара с камшик, ако не умрете от смях" - казва Мохамед, нарисуван на корицата на списание Charlie Hebdo. Карикатурата предизвика възмущение още преди да бъде отпечатана на 2 ноември 2011.


Още преди това ядосани мюсюлмани изразиха възмущението си в канала на списанието в социалната мрежа.

В интервю от 1 ноември 2011 авторът на карикатурата, Шарб, директор в сатиричния седмичник, убит при днешния атентат, призна тогава, че не разбира подобно отношение.

„Това е просто шега. Това е забавна рисунка. Забавен брой. И ето на. Трябва да спрем да правим забавни вестници и да започнем да правим досадни вестници", казва Шарб за BMF.com.

Още по темата

Редакцията защити през 2011 правото си да се надсмива на всичко и да критикува ислямизацията на Либия и Тунис.

"Ние харесваме Арабските революции. Обаче намираме за странно, че еволюират в тази посока. Може би това е задължителен период, който трябва да премине. Но ние отразяваме това, което се случва. Реагираме на този - вероятно задължителен преход. Присмиваме се над него, както се надсмиваме на всичко", каза Шарб.

Част от мюсюлманската общност във Франция не се засмя на този брой на Charia Hebdo, както се нарече Charlie Hebdo, възприе го като обида към религията, въпреки че не прибягна до съда.

 

"Това не е шега. Това е агресия и провокация. Неуважение към мюсюлманския пророк и към мюсюлманите във Франция и по цял свят", каза през 2011 Тами Брез, UOIF /Съюз на ислямските организации във Франция/.

През 2006 Charlie Hebdo публикува карикатури на Мохамед; изданието бе атакувано и оправдано от правосъдието.

Днес, 7 януари 2015 UOIF осъди на сайта си атентата като "отвратителен", "престъпен и ужасен".