Студентите в Лондон поискаха по-ниски такси

Хиляди демонстранти, сред които и българи, влязоха в сблъсък с полицията

20.11.2014 | 08:26 Редактор: Красимир Кирев
Студентите в Лондон поискаха по-ниски такси

Scotland Yard мотивира намесата си с опасните действия на демонстрантите. Най-напред те са започнали да хвърлят всякакви предмети по органите на реда, след което малка група от тях е преминала през временните ограждения около сградата на парламента. Трима полицаи са били ранени.

Демонстрацията е първият студентски масов протест в британската столица от 4 години насам. Студентите са недоволни от плановете на премиера Дейвид Камерън да увеличи таксите за обучение, които могат да достигнат 9 хил. британски лири на година. Около 6 хил. българи учат висше образование на Острова. Само през последната година приетите бакалаври са 1700.

Протестът на студентите беше подкрепен и от други активисти, несъгласни с някои политики на правителството, най-вече мерките за икономии в бюджета. Именно затягането на коланите през 2010 г. доведе до сблъсъци по лондонските площади. Тогава 4 големи протеста завършиха с общо 400 ареста. Публични и административни сгради бяха нападнати с камъни и боя, включително офисът на Консервативната партия.