Русия и Украйна размениха обвинения в неспазване на споразумението от Минск

13.11.2014 | 00:19
Русия и Украйна размениха обвинения в неспазване на споразумението от Минск

Представителите на Русия и Украйна размениха взаимни обвинения за ескалацията на кризата в Източна Украйна по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН на 12 ноември 2014.

Те взаимно се упрекнаха в неспазване на споразумението от Минск, подписано през септември чрез неизпълнение на ангажимента за изтегляне на военните си части - украинските и на сепаратистите, подкрепяни от Русия от районите на напрежение - Донецка и Луганска област.

 

Представителят на Русия, Александър Панкин обвини Украйна за ескалацията на ситуацията.

"Не е започнало изтегляне на тежка техника от Донецка област. Украинските части са близо до Донбас. Ежедневно гинат мирни жители"  - заяви Александър Панкин, първи зам.-постоянен представител на Русия в ООН

Русия настоява за реално спиране на огъня, децентрализация на властта и диалог.

Не е съгласна с отнемането на специалния статут на определени райони в Източна Украйна, действие, предприето от президента Порошенко, както и с неизпълнението от украинска страна на Закона за амнистията – и двете включени в Минските споразумения.

Панкин цитира изявления на украински официални лица, в които те признават, че използват прекратяването на огъня и мира, за да прегрупират силите си в очакване на помощ от Запада. Според него властите в Киев имат нужда от 3-4 години за решаване на ситуацията, като са готови "да използват хърватския сценарий“.

Юрий Сергеев, постоянен представител на Украйна в ООН поиска да се намери политическо решение на кризата и настоя за незабавно изтегляне на наемниците и военната техника.

"ОССЕ да осигури постоянна мисия на границата и създаване на зона за сигурност", поиска Сергеев и показа карта на разположението на руските части в Източна Украйна.

Украйна няма да признае референдума в Крим, изборите в Донецк и Луганск, каза Сергеев.

Като обеща неговата страна да спазва примирието, той призова Русия и САЩ на среща в Женева, но без участието на сепаратистите, и поиска да бъдат освободени заложниците, пленени от руските части.

Двамата дипломати размениха реплики три пъти по време на заседането, като накрая стигнаха до единодушие, а украинският представител мина на руски.

На репликата на Александър Панкин, че "на руски „истина“ /правда/ има само единствено число, но затова пък лъжите са много", украинският представител отвърна с цитат от Тургенев "Всеки има своя правда, обаче истината е една".

Още по темата

В изказванията на постоянните представители на САЩ и Великобритания в ООН Русия бе обвинена във въоръжаване на сепаратистите.

"Ситуацията в Украйна е заплаха за международната сигурност", каза британският посланик Марк Грант.

Постоянната представителка на Литва в ООН Раймонда Мурмокайте каза, че „някои нелегални въоръжени групи в Източна Украйна са по-добре въоръжени от някои по-малки европейски страни“.

Президентът на Съвета за сигурност – представителят на Австралия заяви, че неговата страна настоява да се изясни въпроса със сваления самолет на Malaysia Airlines MH17 над Източна Украйна.

Той заяви, че австралийският премиер Тони Абът е получил уверенията на руския президент Владимир Путин по време на срещата на Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество в Пекин, че Русия ще направи всичко възможно да осигури достъп на независими разследващи до мястото на катастрофата.

Извънредното заседание на Съвета за сигурност приключи с изслушването на всички страни, но без приемането на конкретно решение.

1 На заседанието не присъства постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.