Близо 1 млрд. души по света страдат от недохранване

Лошата храна е причина за смърт сред младите хора и в развиващите се страни

16.10.2014 | 12:18 Редактор: Ирина Георгиева
Близо 1 млрд. души по света страдат от недохранване

Лошата храна е причина за смърт сред младите хора и в развиващите се страни. На днешния 16-ти октомври, в който се отбелязва световния ден храните, от организацията на ООН по прехраната и земеделието обявиха, че близо 1 млрд. души по света страдат от недохранване. Денят се чества в над 150 страни, сред които и България.

"По света има хора, които са толкова гладни, че дори Господ не може да им се покаже, освен ако не е във формата на хляб."

Тези думи на Махатма Ганди са ежедневие за 805 млн. души по света, които не могат да си осигурят храна, необходима за добро здраве и растеж.

Сред най-засегнатите от проблема страни според ООН са Еритрея, Демократична република Конго, Индия, Бурунди, Таджикистан и Сиера Леоне.

Световният ден на прехраната се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехраната и земеделието (ФАО), в деня на създаването й - 16 октомври 1945 година. Този ден се чества за първи път през 1981г. и всяка година световният ден на храните има специална тема и се фокусира върху различни дейности. Тази година вниманието на световната общественост се фокусира върху семейните ферми и съществената роля на семейните земеделски стопанства в преодоляването на глада и бедността.

Грижата на Организацията на храните е съсредоточена в увеличаването на обществената осведоменост относно глада и недохранването и насърчаването на хората да предприемат действия срещу глада в световен мащаб.