Дали новата ЕК ще встъпи в длъжност на 1 ноември?

15.10.2014 | 16:06 Редактор: Ирина Георгиева
Дали новата ЕК ще встъпи в длъжност на 1 ноември?

Все още не е сигурно, че следващата ЕК ще встъпи в длъжност на 1 ноември, заяви на 15 октомври на пресконференция Маргаритис Шинас, говорител на новоизбрания председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, предаде БТА. Той отбеляза, че снощното интервю на Юнкер с новия словенски кандидат за еврокомисар Виолета Булц е преминало добре и според новоизбрания председател Булц се е показала добре подготвена и с впечатляващи качества.

Говорителят не потвърди и не отрече, че на Булц ще бъдат възложени отговорностите в областта на транспорта.

Шинас съобщи, че се очаква по-късно днес следобед да приключи процедурата по писмено одобрение от Съвета на ЕС за изменение на списъка с предложените нови еврокомисари. След като тази процедура приключи, Юнкер ще съобщи какви отговорности възнамерява да повери на Булц.

След това въпросът се прехвърля към ЕП, който трябва да прецени кога да изпита Булц и кога ще бъде готов с оценката си. Едва след това на пленарна сесия евродепутатите могат да гласуват и да приемат или отхвърлят целия състав на новата ЕК.

Новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер одобри кандидатурата на вицепремиера на Словения Виолета Булц за еврокомисар. Тя заменя отхвърлената от евродепутатите Аленка Братушек. На Булц ще й бъде даден ресор „Транспорт“ в новата ЕК.

Словашкият кандидат Марош Шевчович пък, който първоначално беше избран за този ресор, ще бъде назначен за заместник-председател, отговарящ за енергетиката.

Анализатори коментират, че в такъв случай ресорът на българския еврокомисар Кристалина Георгиева в новата Европейска комисия няма да бъде променен.

Булц и Шефчович ще бъдат изслушани в Европейския парламент в Страсбург в понеделник. Ако всичко мине нормално новата Европейска комисия ще започне работа на 1 ноември.