Бил Гейтс отделя най-много пари за благотворителност

Кои са другите най-големи дарители в света?

03.10.2014 | 11:41 Редактор: Ирина Георгиева
Бил Гейтс отделя най-много пари за благотворителност

Освен най-богатия човек на планетата, Бил Гейтс е и най-щедрия. Списание Forbes постави съоснователят на софтуерния гигант Microsoft, на първо място в класацията за благотворителност. Ето кои са и другите най-големи дарители в света.

На страниците си Forbes пише, че миналата година Гейтс е отделил за благотворителност 2,65 млрд. долара. Даренията му са свързани най-вече за борбата с маларията, полиомиелита, СПИН, както и други опасни заболявания. 

Според класациите на Forbes Гейтс, чието състояние се оценява на 81,2 млрд. долара, вече 21 поредни години е най-богатият човек в САЩ, а през март списанието го обяви и за най-богатия човек в света. През живота си Бил Гейтс е дарил на различни благотворителни организации над 30 млрд. долара. 

Втори в класацията на най-щедрите американски милиардери е инвеститорът Уорън БъфетТой е дарил почти колкото Гейтс.

Трети е Ленърд Лаудер, наследник на американската козметична империя Estee Lauder. Миналата година той е дарил на музея Metropolitan на Ню Йорк. 78 картини и скулптури на обща стойност 1,1 млрд. долара. В колекцията на Лаудер, която той е събирал над 40 години, има 33 творби на Пабло Пикасо.

Четвърти в класацията на милиардерите благотворители е основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг. През 2013 г. той е дарил на един от фондовете на Силициевата долина 991 млн. долара във вид на акции на Facebook. Сумата от тях е отишла основно за образователни програми. 

Пети в класацията на Forbes е финансистът Джордж Сорос с дарени 734 милиона долара, който по традиция финансира правозащитни организации.