Русия обмисля възможен отговор на санкциите на авиопревозвачите

Москва може да наложи ограничения или забрана на европейските авиокомпании да използват транссибирския маршрут

05.08.2014 | 15:36 Редактор: Мариета Иванова
Русия обмисля възможен отговор на санкциите на авиопревозвачите

По повод попадналия в списъка със санкции на ЕС руски нискотарифен авиопревозвач 'Добролет“ премиерът Дмитрий Медведев заяви, че Русия трябва да обмисли възможни ответни мерки, съобщава РИА- Новости. „Добролет“ е подразделение на „Аерофлот“ и един от маршрутите на авиокомпанията е между Москва и Симферопол.

От понеделник- 4 август, компанията е принудена да временно да спре полетите си по всички маршрути, заради отмяна на договора за лизинг на самолети Boeing-737-800.

„Темата, която бих искал да обсъдим, се отнася до тези решения, които приеха редица държави в отношенията си с нашите авиопревозвачи. Необходимо е да обсъдим възможните ответни мерки“, заяви във вторник Медведев на среща с транспортния министър Максим Соколов и заместник-генералния директор на „Аерофлот“ Вадим Зингман.

По информация на руското издание „Ведомости“ Русия може да наложи ограничения или забрана на европейските авиокомпании да използват транссибирския маршрут. По този начин разходите за полети до Азия значително ще бъдат увеличени.

Окончателното решение за налагането на мярката трябва да бъде взета от правителството.