Световен ден на целувката

Световният рекорд по продължително целуване без прекъсване е 30 часа

06.07.2014 | 14:50 Редактор: Ирина Георгиева
Световен ден на целувката

Днес на 6 юли е Световният ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 г. Според Световната здравна организация целувката повишава нивото на хормоните и може да удължи живота ни с една минута.

Специалистите изчисляват, че в целия си осъзнат живот човек се целува около 14 дни. Световният рекорд по продължително целуване без прекъсване е 30 часа. По време на страстната целувка се губят около 6 и половина калории за минута. Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса.

И до днес няма обяснение защо хората са започнали да се целуват. Твърди се, че в началото това е било знак на доверие. Римляните са се целували по очите в знак на приветствие. В средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея. В Неапол целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата и дори живота на виновника. Ескимосите вместо целувка си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия е прието притискане на носа към бузата, едновременно с дълбока въздишка. А в Япония целуването пред свидетел се смята за крайно неприлично. Африканците изразяват своята почит към вожда, като целуват земята, по която е вървял.