Донецката народна република обяви санкции срещу ЕС и САЩ

С указ на президента се забранява на Барак Обама, Ангела Меркел, Катрин Аштън и Дейвид Камерън да влизат на територията на региона най-рано до септември тази година

13.05.2014 | 16:45 Редактор: Мариета Иванова
Донецката народна република обяви санкции срещу ЕС и САЩ

Донецката народна република обяви санкции срещу Европейския съюз и Съединените щати. С указ на президента се забранява на Барак Обама, Ангела Меркел, Катрин Аштън и Дейвид Камерън да влизат на територията на региона най-рано до септември тази година.

В същото време донецките опълченци водят сражение с подразделение на Националната гвардия на Украйна край Краматорск.

Денят минава не само под знака на сраженията, но и на дипломатически совалки. Немският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е на посещение в Киев, докато ЕК и правителството на Яценюк заседават в Брюксел.

Въоръжени сепаратисти продължават да държат под контрол много административни сгради в Източна Украйна, докато Москва съобщава за извършено покушение срещу народния губернатор на украинската Луганска област - Валерий Болотов. Лидерите на проруските активисти дори заявиха, че Москва трябва да изпрати войски в региона, за да се гарантира сигурността на жителите му. По време на визитата си, немският дипломат ще изрази подкрепата си за провеждането на „кръгла маса“ в страната, на която трябва да присъстват представители на всички политически и етнически групи. Според представители на Запада, самата среща задължително трябва да бъде под наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Това посещение идва непосредствено след референдума в Донецка област за обявяване на независимост. Европейският съюз, Съединените щати и официалната власт в Киев не признават вота от неделя.

Също днес се появи информация, че президентските изборите в Украйна, насрочени за 25 май, в Одеска област са застрашени от провал. Причината е неподготвеност на повечето избирателни комисии по места. Броени дни преди гласуването в градовете Котовск, Ананиев, Арциз, Измаил и други селища, голяма част от избирателните комисии дори не са провели първите си заседания.