Гръцките моряци ще стачкуват на 1 май

27.04.2014 | 10:41
Ферибот, Гърция

Panhellenic Seamen's Federation (PNO) ще спре фериботите в Гърция на 1 май. Организацията ще участва в протеста, обявен от GSEE по случай Деня на труда с 24-часова стачка, която ще остави всички кораби в пристанищата, съобщава To Vima.
Моряшката федерация в Гърция ще стачкува заради високата безработица и закъснелите с 6 месеца плащания в бранша.

1 май в Гърция е официален празник и държавните учреждения не работят. Банките също не работят на Деня на труда. Затворени ще бъдат и всички археологически обекти, музеи и паметници в Гърция, съобщава сайтът GTP, цитирайки Министерството на културата на Гърция.

Търговците на откритите улични пазари в Гърция също заплашиха с протести от 28 април 2014 в знак на протест срещу проектозакона от 17 април за търговете за разпределение на места всяка година, съобщава Naftemporiki. Новият регламент ще дава право на всяка община да решава какъв да е максималният брой на уличните щандове.
Проектозаконът е на Министерството на развитието и конкурентоспособността

Междувременно гръцките железници подновяват връзката между Северна Гърция и Скопие, Белград и София от 10 май 2014, съобщава TrainOSE, дъщерна на Hellenic Railways Organization. Компанията прекрати предоставянето на железопътни услуги, свързващи Солун с балканските столици през февруари 2011г.

Подобряването на икономическата среда в Гърция позволи на TrainOSE отново да пусне международните влакове. Компанията е преоценила стратегическите си възможности, съобщава Greekreporter.