Колегите на Сноудън планирали да заразят милиони компютри с вируси

Инфраструктурата за това била осигурена с помощ на бази във Великобритания и Япония.

14.03.2014 | 15:40 Редактор: Мариета Иванова
Колегите на Сноудън планирали да заразят милиони компютри с вируси

В Американската  Агенция за национална сигурност на САЩ планирали да заразят милиони компютри с вируси, става ясно от нова информация, разпространена от бившия американски разузнавач Едуард Сноудън. Целта била Агенцията да разполага с директен достъп до машините на целите си и да може да автоматизира процеса по събиране на информация и да намали необходимостта от човешка намеса.

Инфраструктурата за плана била осигурена с помощ на бази във Великобритания и Япония, показват нови документи предадени от Едуард Сноудън. Сървър на NSA е бил маскиран като фалшив сървър на Facebook. Така приложенията на социалната мрежа са били "заблуждавани" и са давали достъп до устройството на потребителя. В други случаи пък NSA е разпращала спам имейли с линкове към свои вируси. Сред тях е имало кодове за използване на вградената уеб камера и микрофон. Първоначалната идея е била "имплантите" да се използват само за няколкостотин конкретни цели.

Автоматизираната система TURBINE обаче е била разработена да "позволи на сегашната мрежа с импланти да се увеличи до голям размер, като създаде система, която контролира имплантите автоматично по групи вместо индивидуално". Въпросните импланти са разнообразни. Един от тях например се казва UNITEDRAKE и дава на агенцията пълен контрол над заразения компютър. Чрез различни добавки към основния вирус той може да получава и допълнителни възможности като аудио и видеозапис, събиране на информация, копиране на файлове, записване на въведеното чрез клавиатурата и др. Някои от вирусите пък са специализирани в разгадаването на популярните методи за криптиране на данни.