Милиони в Рим за обявяването на папа Йоан Павел II за блажен

Обявяването за блажен е третият от четирите етапа преди канонизирането за светец.

01.05.2011 | 10:48
Милиони в Рим за обявяването на папа Йоан Павел II за блажен

Рим посреща 1,1 млн. поклонници, които ще се влеят в туристическия поток, съобщава сайтът на италианската столица.
Обявяването за блажен е третият от четирите етапа преди канонизирането за светец.
В обръщение към поклониците, публикувано в Osservatore Romano в събота, папа Бенедикт XVI обеща „празник пред Христовите двери”.
Полякът Карол Йозеф Войтила, избран за папа на 16 октомври 1978 г., е пътувал най-много по света и се е срещал с най-много хора от всички други понтифи, над 17 млн. поклоници, съобщава Ватиканът. Папа Йоан Павел II почина на 2 април 2005 г.
Църквите в Рим посрещат хиляди посетители, главно от Франция, Испания и Полша. Поклонници и туристи се събират пред Ватикана от 4.00 ч. сутринта, за да си запазят най-добрите места.
Сред официалните лица фигурират 200 политически и религиозни лидери от цял свят.
За сигурност, транспорт, почистване, здравни грижи и други услуги общината е похарчила 3,5 млн. евро.
Хотелите в Рим, които наброяват над 1000, са напълно заети според сайта hotel.info. Полицията затвори шест хотела и ги глоби с над 300 000 евро за поставяне на допълнителни легла в малки стаи, съобщи Ansa.
От 1 януари 2011 г. Общинският съвет в Рим събира такса от 2 евро върху нощувките в частна квартира и хотели 1, 2 и 3 звезди и по 3 евро в хотели 4 и 5 звезди.
По случай обявяването на папа Йоан Павел II за блажен на 1 май 2011 г. ватиканските музеи удължиха работното си време до полунощ в периода 26 април - 2 май. Поклонниците, представили писмо от своята енория, влизат с билет от 8 евро, вместо обичайната цена от 15 евро.