Партии, влакове и самолети

Радиоактивно ли е възобновяването на строежа на АЕЦ „Белене“ за българската икономика и политика?

16.06.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Партии, влакове и самолети

За по-малко от месец минисериалът на HBO "Чернобил" постигна огромен успех по целия свят. В България обаче той се превърна и в разделителна линия за отношението към Кремъл. Симпатизиращи на Путин журналисти и коментатори се вляха в хора на руските критици на филма, определили го като "карикатура" и "цирк" на действителните събития от 1986 г. Дебатът у нас е особено важен на фона на предстоящия търг за строежа на т.нар. Втора атомна в Белене. Преди три години Иран отказа да купи реакторите. Да видим дали Китай, който е заявил принципен интерес за участие в строежа на АЕЦ "Белене", ще ги приеме като подарък. А сериозно – ако наистина възобновим строежа на АЕЦ Белене, ще бъде ли това нов завой към Москва?

Парламентарната правна комисия реши, че надвзетите от партиите като партийна субсидия пари ще се връщат за 3 години назад, макар законът да е от 2001 г. Ако поправката бъде приета в пленарната зала, пари ще трябва да връщат и политически формации, които вече не получават субсидия. Става дума за бившата коалиция Реформаторски блок, партиите в която са получавали парите си поотделно и ще трябва да ги връщат по същия начин. Предизборен партиен популизъм или опит да се оставят конкурентите без пари в навечерието на местните избори наесен? 

При срещата си с представители на българската общност в Санкт Петербург, президентът Румен Радев заяви, че между България и Русия има толкова здрави и дълбоки духовни връзки, че никоя политическа конюнктура не може да ги промени. В същото време Радев си позволи да опонира на Путин, че спирането на Южен поток не е било суверенно решение на страната ни, но малко след това декларира, че Русия има място в изграждането на АЕЦ "Белене", независимо от това кой ще спечели търга за стратегически инвеститор през август. Дали както заяви предишния държавен глава Росен Плевнелиев, Щатите са изгубили доверие в българския президент? Тогава възстановила ли е доверието си към него Русия и каква е цената за България? 

Коментари в студиото на "Видимо и невидимо" на Мартин Димитров – макроикономист, Икономиста, доц. Момчил Дойчев – политолог, Философа и Димитър Бочев –  писател, Артиста по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук >>