Кат Русия няма втора

Различава ли се отношението на президента и премиера към НАТО

10.03.2019 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Кат Русия няма втора

"България ще участва в газопреноса просто защото ни се полага", заяви премиерът Борисов на обща пресконференция с руския си колега Медведев и обяви противниците на газопровода и рестарта на АЕЦ "Белене" за национални предатели. Липсата на реални договорености не е изненада. Българските домакини не поставиха никакви щекотливи за руската страна въпроси. Защо непреставащите опити на Русия да ерозира евроатлантическия път на България не срещат съпротива от българския политически елит?

Българският президент Румен Радев заяви, че очаква правителството да „материализира визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България, а не да ставаме заложник на чужди интереси“. Ден след това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна в София с българския премиер Бойко Борисов, който увери Алианса, че България не е троянския кон на Русия в НАТО. Два дни по-късно премиерът след срещата си с Медведев отсече: "Ние сме в НАТО и с Русия" и отново поиска Черно море да е зона за туризъм. След това успокои Медведев, че няма защо Русия да се плаши от американските изтребители. В един проруски и антинатовски отбор ли са премиерът и президентът? 

Темите коментират в студиото на "Видимо и невидимо" Веселин Желев – журналист, Журналиста;Велизар Шаламанов – експерт по сигурността, Атлантика и Румен Леонидов – поет и преводач, Артиста  по  Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук >>