Чакащи артисти

Ще има ли нов политически проект Румен Радев

03.02.2019 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Чакащи артисти

В отчета си държавният глава Румен Радев обяви, че не вижда възможност за диалог с правителството, а въпросът за предсрочни избори не е дали, а кога. Обединител или разединител на нацията е президентът? Бих подкрепил нов политически проект, ако той работи за модернизация на България и защитава законността, справедливостта и суверенитета, каза в понеделник държавният глава.

Радев няколко пъти от миналата година насам дава такива анонси. Очевидно е решил да мине от думи към дела. Президентът ще има своя партия, макар че формално няма да бъде неин лидер, и тази партия в един бъдещ парламент ще е коалиционен партньор в управлението на БСП. Най-важна обаче е крайната цел и тя не е връщането на БСП на власт. Или поне не само.

Крайната цел на всичко това е преминаването към президентска форма на управление. Що е то президентска република и как България може да стигне до нея?

Парламентът прие скандални поправки в Закона за личните данни, с които държавен орган ще преценява коректността на журналистическите материали и ще може да налага глоби.

Тече опит да бъде попречено на правото на един журналист да прави разследвания и да не разкрива източниците си на информация с благовидния предлог "защита на лични данни".  Ще бъде ли ограничено свободното слово?

В студиото на "Видимо и невидимо" коментират тези и още теми Александър Пелев – юрист, д-р Христо Панчугов - политолог и доц. Красен Станчев – икономист.

Втора част гледайте тук >>