Европа между САЩ и Русия

Нахлупваме ли пак Големия шлем

07.06.2018 | 19:38 Редактор: Зара Паталева
Европа между САЩ и Русия

Европейският юг се разтресе. Леви и десни популисти ще управляват заедно в Италия под мотото "Италия на първо място!". Испанският десноцентристки премиер Мариано Рахой, който изведе страната от една от най-големите икономически кризи в историята на Испания, падна от власт след вот на недоверие миналият петък и бе наследен от социалист.Според макроикономистът Красен Станчев,  "в рамките на Европейският съвет и европейският парламент  Испания се държи , като много лява страна." 

Като нов ротационен председател на ЕС от 1 юли Австрия заяви, че иска да действа като мост между изтока и запада. При работното си посещение в Австрия на 5 юни руският президент Путин се опита да мине по него като с ТИР по Керченския мост, но стигна най-много до средата. Поставена ли е Европа пред избор между САЩ и Русия?  "Сделката с Китай беше феноменална. Никой не можа да повярва, че китайците, които с години казваха, че искат тези условия без да вярват, че някога Газпром ще се съгласи само за да поддържа интереса, изведнъж приеха всичко само защото Путин иска да докаже, че има алтернативи." Това мнение изрази по темата политикът Трайчо Трайков.

Докладът на БАН  от миналата есен оцени проекта АЕЦ  "Белене", като жизнеспособен, ако централата може да се построи с инвестиция от 10,5 милиарда евро, от който 30% от капитала да е държавен, а 70% привлечен, с максимална лихва върху евентуален заем 4,5%. По думите на политологът  Николай Василев, "освен тези преки щети, които Белене ще нанесе ще има и косвени, които са още по-големи. Докато българската икономика е  "отровена" с такъв вид инвестиции в България ще има една нездрава бизнес среда.“
За всичко това говорим тази неделя във "Видимо Невидимо"  с водещ Калин Манолов по Bulgaria ON AIR!