Първата година от третия мандат на ГЕРБ

Добре или зле оценени

13.05.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Първата година от третия мандат на ГЕРБ

Третият кабинет на Бойко Борисов изкара 3,71 след първата си управленска година.Отличник е е вицепремиерът Томислав Дончев – с добър 4,33, а най-ниско оценени са социалният и здравният министри. Основните усилия на кабинета бяха концентрирани върху европредседателството и присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз. Във вътрешен план акцентът беше поставен върху административната реформа и увеличението на учителските заплати, но не и в борбата срещу корупцията. Поне според БСП, която поиска, но загуби вот на недоверие на кабинета по този повод – според управляващите поради липса на доказаталства. Как мина първата година от третия мандат на ГЕРБ? Отговорите търсим заедно с политологът Христо Панчугов, писателят Владимир Левчев  и макроикономистът Георги Ангелов в първата част на Видимо Невидимо с водещ Калин Манолов  по Bulgaria ON AIR!

„Не е нормално върховенството на закона да бъде критерий при разпределянето на еврофондовете за кохезия и селско стопанство след 2020 г., защото то може да бъде използвано като инструмент за политическо вмешателство и неравно третиране на държавите членки, а равнопоставеността е в основата на европейските договори“. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира предложения от Европейската комисия  нов механизъм за защита на бюджета на ЕС от финансови рискове, свързани със слабости в прилагането на принципите на правовата държава в държавите членки. Предложените нови инструменти ще позволят на съюза да спре, намали или ограничи достъпа до финансиране от ЕС по пропорционален на нарушенията начин. Дали българското правителство активно ще подкрепи тези предложения в рамките на Председателството си, за да покаже искреността си в заявките за реформа на правосъдието и борба с корупцията ?

На 8 май 2018 Тръмп обяви, че САЩ ще напуснат споразумението  от 2015 г. Той нарече сделката "разлагаща се и гниеща" и подчерта, че е "обида" за него като гражданин. Американският президент каза, че ще върне обратно санкциите върху Техеран, които бяха облекчени според условията на договорката. В отговор Иран обяви, че се готви да рестартира обогатяването на уран.  Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Twitter, че лидерите на ЕС ще обсъдят излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран и агресивната търговска политика на Вашингтон на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани в София на 17 май. Може ли Европа да решава без Вашингтон и ще повлияе ли оттеглянето на САЩ на мира в Близкия изток ? Подробностите във втората част на Видимо Невидимо  по Bulgaria ON AIR!

Втора част гледайте тук >>