Секси ли е корупцията

Критичните публикации за България

07.01.2018 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
Секси ли е корупцията

Едва ли управляващите са мечтали за такъв старт на европредседателството. „Корупционен облак покрива България“ – писа първо английският „Гардиън“ в последната седмица преди Нова година. „България е корумпирана, но безопасна за ЕС“ - бе по-снизходителен немският „Ди Цайт“. Също немският втори канал ZDF ни намери за секси, но на фона на констатацията, че „големият проблем на така наречената бедняшка колиба на Европа си остава корупцията”. „Преплитането на политически и икономически интереси в България превърна журналистиката в бягане с препятствия за репортерите“ - погледна в задния ни медиен двор Агенция Франс прес. Ще ни помогне ли европредседателството да се отървем от имиджа си на най-бедната и корумпирана страна в ЕС ? За това говорим в първата част на предаването заедно с политологът доц. Милена Стефанова, Васко Кръпката и предприемачът Боян Рашев. 

В първия работен ден от новата 2018 г. президентът Радев наложи вето на антикорупционния закон. Направи го с множество аргументи: липса на разследващи правомощия на супер-органа, избор на председателя му от парламента, липса на възможност комисията да работи по граждански сигнали, липса на защита от наказателно преследване на подаващите сигналите, възможност СРС да могат да се ползват и без да е налице тежко престъпление, което от своя страна нарушава неприкосновеността на личния живот на гражданите, и т.н. Управляващите предварително заявиха, че ще отхвърлят ветото. 
Противниците на строежа на втори лифт в Банско нямат грам доверие в управлявляващите и в концесионера „Юлен“. Еколозите смятат, че целта е неправомерно да се разшири ски-зоната в Банско чрез незаконна сеч на вековни гори. Министърът на околната среда за пореден път декларира, че ще се строят единствено спортни съоръжения, и че все още няма заявено инвестиционно намерение за тях. Може ли лифтът да свали кабинета- отговорите във втората част на предаването! 


Втора част гледайте тук >>