Подтикването към корупция е юридически оформено

Как бе приет антикорупционния закон

24.12.2017 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Подтикването към корупция е юридически оформено

Когато се приемаше на първо четене в края на октомври, ДПС  имаше възражения срещу разпоредбата на текст от закона, според която този, който подаде сигнал за корупция, не носи наказателна отговорност. "Един сигнал може да навреди на някой друг, да унищожи нечии съдби и да не носи никаква отговорност, как е възможно това?", риторично попита депутат от ДПС. В същото време законът приравни корупцията с административно нарушение. Това даде основание на лидерката на БСП Корнелия Нинова да твърди, че той всъщност защитава корупцията, с която трябвало да се бори. Защо здрав разум все не ни достига – това ще е първата тема в Коледното издание на „Видимо и невидимо“.гости в предаването са проф. Мирослав Дачев – семиотик, Андрей Янев – художник и доц. Григорий Вазов – финансист.

Президентът Румен Радев върна частта от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., който наложи мораториум на около 20 нови молекули за пациенти с онкологични, автоимунни и различни редки заболявания, одобрени за приложение в България, но непокривани от касата досега. Колко лицемерно може да бъде милосърдието –говорим във втората половина на предаването.

На 15 декември в Добруджа се проведе референдум за добив на шистов газ. Въпросът беше: "Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?" Гласуваха 6637 души от 42 населени места от около 12-те хиляди, живеещи в община Генерал Тошево. Притеснени, че добивът на газ в концесия от 35 години ще замърси региона и питейната вода, 6465 отговориха „да, против сме“. Можеш ли да си навредиш, като мислиш, че си помагаш – това е последната тема в празничното издание на „Видимо и невидимо“. 

Втора част на предаването гледайте тук >>