Изяж богаташа

Ще се стигне ли до шеста поправка на конституцията заради приватизацията

19.11.2017 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Изяж богаташа

От ГЕРБ ще предложат да отпадне давността за престъпления в хода на приватизацията, за да може да се разследва "целият криминален преход", обяви преди седмица премиерът Бойко Борисов – вероятно като  контрапункт на намерението на БСП да внесе вот на недоверие срещу управляващите след гласуването на бюджета. Презумпцията е, че БСП и ДПС са откраднали над 30 млрд. лв., докато са продавали държавната собственост за жълти стотинки, и са се измъкнали безнаказано. Тоталното отменяне на давността обаче противоречи както на конституцията, така и на международни актове. Особено последната идея, за която се говори: чрез промяна на конституцията приватизационните престъпления  да бъдат обявени за „престъпления срещу мира и човечеството“. Ще се стигне ли до шеста поправка на конституцията заради приватизацията – това е първата тема в предаването. 
Възможно ли е евентуалните бъдещи ревизии на приватизационни сделки да се превърнат в оръжие и опити за саморазправа, изнудване и изземване на активи, които някои хора в държавата са си харесали?

На този фон дойде новината, че ЕК запазва за поне още година наблюдението върху България по механизма за сътрудничество и проверка. В доклада  се казва, че страната ни не е изпълнила нито една от 17-те препоръки, касаещи съдебната реформа, борбата с корупцията и борбата срещу организираната престъпност. Но от комисията са оптимисти, че „остава възможността с продължаваща политическа воля за реформа, България да изпълни предписанията и така да изпълни очакванията на Механизма за сътрудничество и проверка в близко бъдеще“. Дали волята е проявена, ще се оценява отново догодина. 


Втора част гледайте тук >>