Деян Василев: Опитът за дестабилизация на банковата система е подобен на ядрен конфликт

Добрият сценарий е банките да раздават още два дни по 800 млн. лева и да останат отворени, коментира финансовият анализатор

28.06.2014 | 20:27 Редактор: Мариета Иванова
Деян Василев: Опитът за дестабилизация на банковата система е подобен на ядрен конфликт

Цялата държава сме заложници на конфликт между няколко души, коментира в предаването Денят On Air с водещ Ивайло Лаков финансовият анализатор и собственик на сайта „Моите пари” Деян Василев. Изказването му дойде по повод събитията от последните дни и информационните атаки срещу български банки. Той сравни опита за дестабилизация на банковата система с „ядрен конфликт”, който по думите му може да унищожи и тези, които го залагат, и всички останали.

Още по темата

Василев коментира, че събитията са отключени с войната за Корпоративна търговска банка.

Експертът посочи, че банковата система у нас е стабилна, а капитализацията е над средното ниво в Европа. Той посочи още, че темата се използва и за извличане на политически дивиденти.

Василев категорично разкритикува призива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се търси няколкомилиарден заем от МВФ. Финансовият анализатор подчерта, че има още резерви и буфери, които могат да се използват, преди да се потърси МВФ. Той изрази надежда всички политици да загърбят политическите си пристрастия и да застанат убедително зад БНБ. Експертът заяви още, че се надява на консултациите при президента утре- 29 юни, да се постигне консенсус в бъдеще темата за банковата система и други подобни да не бъдат използвани за политически цели.

Според Василев трябва да бъдат разследвани и осъдени хора на високи постове за случващото се в последните дни. По думите му самата справедливост ще върне спокойствието сред хората.

Финансовият анализатор заяви, че добър сценарий за развитие на ситуацията е  банките да отворят врати в началото на следващата седмица и да два дни да раздадат още 800 млн. лева на обезпокоените хора, след което да останат отворени. По този начин по думите му ще стане ясно, че има достатъчно ликвидност в системата.

На въпрос защо ситуацията е по-различна от случилото се през 1996 година Василев коментира, че оттогава много неща са се променили. Той подчерта, че тогава страна не е била във валутен борд, левът е започнал да се срива спрямо долара и еврото, „нямаше чужди банки” и т.н. Експертът посочи, че в момента има много по-добър макроконтрол на банките, голяма част от тях имат чуждестранни собственици, има Фонд за гарантиране на влоговете в банките, 17% капиталова адекватност и т.н.