Най-важните анонси от Конференцията на разработчиците на Apple WWDC 2015

Много нововъдения за потребителите предлагат новите операционни системи на компанията.

09.06.2015 | 13:04 Редактор: Велко Каменов
Най-важните анонси от Конференцията на разработчиците на Apple WWDC 2015

На 8 юни 2015 г. започна Конференцията на разработчиците на Apple WWDC 2015, съобщава Bloomberg. Конференцията ще продължи до 12 юни, но още на първия ден бяха направени най-важните анонси, касаещи потребителите и хората, които се интересуват от технологии.

Новата операционна система за десктоп компютри OS X El Capitan предлага много функционални промени. OS X дава възможност на потребителите да разделят екрана си и да работят с различни прозорци по едно и също време без да ги минимизират или скриват в табове. През есента потребителите ще могат безплатно да ъпгрейднат  операционната система на устройства си до OS X.

Нововъведения има и в последната версия операционна система за мобилни устройства iOS 9. Персоналният асистент Proactive Assistant обработва информация от приложенията и функциите, които притежателят на телефона използва, като така научава неща за него, които по-късно улесняват ползването на устройството. Ако например човек обича сутрин да тича и да слуша музика, когато включи слушалките, музикалният плеър може да стартира веднага върху заключения екран без да бъде специално повикван.
Функцията за разделяне на екрана за едновременна работа с различни прозорци ще бъде достъпна и на iPad с операционна система iOS 9.

Услугата за плащания чрез мобилен телефон Apple Pay пък ще позволява да добавите всичките си дебитни и кредитни карти и дори карти за пазаруване в магазин.

Най-голямата новина за програмистите беше, че програмният език Swift, на който могат да се създават приложения за iOS и Mac, ще бъде с отворен код.

От 30 юни потребителите ще могат да се наслаждават и на музикалната стрийминг услуга на Apple – Apple Music. Музикалната услуга ще струва по 9,99 долара на месец, но преди това всеки може да опита безплатно платформата за 3 месеца. Apple Music ще събира информация за музикалните предпочитания на потребителите и така ще им прави по-добри предложения. Предвидена е и глобална радиостанция с музика на живо от най-добрите ди джеи в света.