Какво прави Ford на изложение за електроника

Ford може да създаде кола, задвижвана със слънчева енергия.

26.05.2015 | 15:12 Редактор: Велко Каменов
Какво прави Ford на изложение за електроника

Стивън Енгъл от Bloomberg разговаря с глобалния директор на Ford Motors Майк Тински по време на изложението за потребителска електроника CES в Шанхай, Китай. Тински коментира иновативни идеи на Ford.

Стивън Енгъл, Bloomberg: Какво прави Форд на изложение за електроника?

Майк Тински, глобален директор Ford Motors: В автомобилите ни има много електроника и технологични изложения като CES са събирателни за цялата електроника и „Интернет на нещата.”

Стивън Енгъл: Колко далеч сме от появяването на електромобили или дори безпилотни автомобили като масов продукт на пазара, какъвто сега са смартфоните?

Майк Тински: Световните тенденции в момента подхранват урбанизацията и замърсяването. Превозно средство като това, което представяме на изложението в Шанхай, представлява прекрасно решение на тези проблеми. Винаги, когато спре да се движи, двигателят не работи и енергията, генерирана при спирането, се връща обратно в батерията, за да можете да я използвате при следващото ускорение. Вземайки предвид глобалните тенденции в мегаполисите и замърсяването, това представлява превозно средство, което е много подходящо за тях.

Стивън Енгъл: Връзките с всичките ни вещи стават все повече, без значение дали става въпрос за кухнята, хола или гаража, благодарение на смартфоните. Колко безопасно и сигурно е всичко това? Няма ли да станем жертва на хакери?

Майк Тински: Използваме същата система за сигурност, или дори по-добра, от тази, в банките. Криптирането е навсякъде.

Стивън Енгъл: Вие ръководите иновациите и електрификацията във Форд. Какво правите, за да увеличите разстоянието, което изминават електромобилите и да могат те да се зареждат по-бързо.

Майк Тински: На първо място батериите стават все по-евтини и мощни. Освен това намираме начини и за по-бързо зареждане на тези батерии. Мисля, че тази тенденция ще продължи. Батериите ще стават по-мощни и ще можем да ги зареждаме по-бързо. Това ще позволи електромобилите да станат по-разпространени, защото хората ще могат да пътуват колкото далеч искат с тях и презареждането да става през повече време.

Стивън  Енгъл: Запознах се с концепцията ви за задвижван от слънчева енергия автомобил. На покрива на колата ще бъдат монтирани соларни панели. Осъществимо ли е, или това е просто забавна идея?

Майк Тински: Инсталирането на соларни панели на покрива на превозно средство е осъществимо. Въпросът е кога ще си струва да се направи, защото технологията е скъпа. Въпросът е дали чрез нея може да се генерира достатъчно енергия, за да си струва да се използва. Все още обмисляме тази възможност. Цената на слънчевата енергия падна, но трябва да сме сигурни, че ще има полза за потребителите. Продължаваме да обмисляме този бизнес модел.