Колко струва да задържиш вниманието на Apple

Taiwan Semiconductor инвестира 12 милиарда долара през 2015 г.

17.02.2015 | 17:09 Редактор: Велко Каменов
Колко струва да задържиш вниманието на Apple

Производителят на полупроводникови елементи и чипове за смартфони Taiwan Semiconductor ще инвестира 12 милиарда долара във фабрики и оборудване през 2015, съобщава Bloomberg. Инвестициите са с 1 милиард долара по-високи от правените от Intel в рамките на 1 година, в цялата история на компанията.

Ходът на тайванският производител на чипове ще засили конкуренцията между компанията и друг сериозен производител на чипове – Samsung. Samsung беше производителят на най-важния чип в айфоните на Apple още откакто те излязоха на пазара през 1997 г. Това обаче се промени с новия модел iPhone 6, в който чипът е произведен от Taiwan Semiconductor. Изглежда тайванският производител иска да задържи интереса на Apple върху продуктите си и затова е приготвил сериозната сума за инвестиции.

Сред печелившите компании пък се очаква да бъдат производители на оборудване за производство на чипове. Такива са американските производители Applied Material и Lam Research, както и ASML Holding NV в Европа.

Усилията на Taiwan Semiconductor да задържи Apple като клиент е напълно логичен, особено имайки предвид рекордните резултати, които компанията постигна в последните месеци.