България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Субсидиите пазели партиите от намесата на олигарсите и бизнеса

Трябва да продължат да получават по 11 лева на глас, смятат политолозите Цветанка Андреева и Георги Киряков

26.06.2019 | 09:24 Редактор: Бойко Димитров
Субсидиите пазели партиите от намесата на олигарсите и бизнеса

Субсидиите пазят партиите от намесата на олигарсите и бизнеса в работата им. Това заявиха в "България сутрин" политолозите Цветанка Андреева и Георги Киряков. Двамата се обединиха около мнението, че е по-добре партийните субсидии да останат 11 лева, тъй като само по този начин те ще могат да развиват активна политическа дейност.

Андреева бе категорична, че финансирането на партиите трябва да бъде по-прозрачно и прокуратурата да се самосезира, когато има престъпления по служба .

"Жертви на намалените субсидии ще бъдат не партиите, а свободата на гражданите. Партийното субсидиране гарантира контрол върху формациите. Смисълът на субсидиите е независимостта на партиите от олигарсите и бизнеса у нас. Това означава и че опозицията ще е независима от управляващите. Освен това гражданите ще могат да изпращат и нови играчи в политиката, които да ги представляват - малките партии. Субсидията не е панацея за престъпленията на партиите. Когато има престъпления по служба, това е работа на прокуратурата. Не виждам голям смисъл да бъдат намалени субсидиите. Просто финансирането трябва да стане по-прозрачно", каза тя.

Георги Киряков сподели мнението на колежката си и допълни, че ако се намаляват субсидиите, би трябвало да намалее и броят на партиите. 

"Най-вероятно субсидиите ще бъдат намалени. Досега партиите успяваха да лавират и да пренебрегват тази тема. Нито обществото обаче ще бъде доволно, ако не ги намалят на лев, нито партиите ще са доволни, ако ги намалят на 5-6 лева. 11 и 13 лева са крайно недостатъчни за развитие на активна политическа дейност", обясни политологът пред Bulgaria ON AIR.

Андреева и Киряков коментираха и скандала "Апартаментгейт", при който много политици бяха обвинени, че са си купили имоти на много по-ниска цена от реалната и в крайна сметка се наложи да подадат оставки.

"Ясно беше, че няма юридически нарушения при "Апартаментгейт", а проблемът е в липсата на политически морал. Обществото обаче няма да приеме изводите на антикорупционната комисия, а ще остане впечатлението, че става въпрос за корупция на най-високо политическо ниво", споделиха те.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК