България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българска следа в създаването на музиката за "Междузвездни войни"

Много хора в нашия бранш ми казват, че не знаят нищо за страната ни, но са чували наша музика, разказа Георги Стрезов

29.05.2019 | 10:10 Редактор: Бойко Димитров
Българска следа в създаването на музиката за

Българин впечатли композитора на филмите от сагата "Междузвездни войни" Джон Пауъл. Композиторът Георги Стрезов обясни в "България сутрин", че с други негови колеги работят с виртуални музикални инструменти от 6-7 години. Имат клиенти от цял свят, а сред тях е и  Джон Пауъл, който се е свързал с тях, за да записват музика за легендарната сага.

"Един от персонажите е свързан с много специфична тема, която е изпята от български народни гласове, от хора на Ваня Монева. Ако трябва аз да композирам музиката ми пращат ексклузивни кадри от филма. В случая с "Междузвездни войни" има много рестрикции и не видяхме нищо от филма.", сподели композиторът.

Талантливият музикант допълни, че много хора в неговия бранш нямат представа къде се намира България, но въпреки това са наясно с музиката ни.

"Винаги съм обичал да слушам музика. Решението да се занимавам професионално е, когато се запознах със софтуеър за създаване на музика. Преди това съм учил пиано. В България имаме страшно много уникални гласове, народна музика, хорови традиции. Ние някак не ги използваме правилно", каза още Стрезов пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК