България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

"Капачки за бъдеще": Няма нужда правителството да дава пари за кувьози

По-добре отпуснатите средства да отидат за закупуване на друга апаратура, каза Лазар Радков
Публикувана: От:

Още по темата

 

През миналата седмица правителството отпусна 3,4 милиона лева от държавния бюджет за майчино и детско здраве, както и нова медицинска апаратура. Според представителите на кампанията "Капачки за бъдеще" решението трябва да бъде преразгледано, тъй като остра нужда от стационарни кувьози вече няма, а средствата могат да се използват за друга животоспасяваща или диагностична апаратура.

В "България сутрин" Лазар Радков от "Капачки за бъдеще" обясни, че вече почти всички кувьози, които са били на по 30-40 години, са подменени. Той също така бе категоричен, че за момента няма нужда от допълнително закупуване на такива апарати, а е по-добре парите да бъдат насочени по други направления.

"Сега се предвижда да се вземат 50 нови кувьоза. През 2017 година България бе бенифициент по програма финансирана от норвежкия финансов механизъм, при която бяха закупени 436 високотехнологични апарата, от които 132 кувьоза на стойност 13 милиона лева. Те са дарени на 33 болници в 28 областни града. Още когато ние стартирахме кампанията ни казваха, че няма нужда от кувьози заради норвежката програма. Впоследствие се оказа, че в много от малките общински болници апаратурата е на по 30-40 години. Подменили сме кувьозите в Ботевград, Червен бряг, Кнежа и още малки градове. До момента сме подменили 6, до края на месеца ще подменим още 5, а до края на годината ще станат 19", каза Радков.

Той допълни, че представители на кампанията "Капачки за бъдеще" са входирали официално писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в което ги уведомяват, че вече няма нужда от закупуване на кувьози.

"До есента ще сме подменили и няколко от транспортните кувьоза, които също са на по 30-40 години. Много бихме искали кампанията да се разрасне толкова и да набира толкова средства, че да помагаме и на други хора, не само на новородени. На последното събиране в София имахме 52 тона капачки. Така стимулираме и рециклирането", разказа Радков пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

 

Коментари ( 1 )
  • 1

    moronic-masonic

    22 май 2019 | 10:02

    Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки бизнес елити и всички хора, които ги подкрепят, да пукнат преди тях! От моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на Вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат! Да измирате масово, заедно с целите си семейства, ограничени в съзнанието егоистични, алчни, лицемерни, долни, гнусни биологични отпадъци, най-долната *** на съществуването, до 2050-та цялата ви реалност и всичките ви градежи ще станат на пихтия!