България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вандали унищожават пещери, проблемът бил във възпитанието

Коментар на Алексей Жалов и доц. д-р Николай Симов

17.05.2019 | 08:53 Редактор: Ралица Братанова
Вандали унищожават пещери, проблемът бил във възпитанието

След Колизеума, Хеопсовата пирамида и Хирошима, с надписи на бългаски се сдоби и пещерата Магурата в Северозападна България. На една от стените ѝ се появиха думите "Ради Павчо 2019 Антов".

Инструкторът по спелеология и спасител в пещери Алексей Жалов, посочи в "България сутрин", че това не е единственият случай.

По думите му пещерата Пепелянката, която е била красота, невиждана от очите ни и близо до София, също е била унищожена вандалски. 

Той обясни, че това е често срещано явление, тъй като са получавали сигали, че има пазар за сталагмити и сталактити.

"Проблемът е възпитанието. Дори в момента пещера Магурата е защитена природна територия. Има законова защита за голяма част от българските пещери, но се оказва, че е проблем на образованието, на културата, на усещането, че това е наследство от предците за нашите деца", коментира председателят на Комисията за опазване на пещерите доц. д-р Николай Симов пред Bulgaria ON AIR. 

Според него, ако Магурата стане обект на ЮНЕСКО, това ще е защита за нея и ще даде тласък на нейното преекспониране и представяне, а така хората ще научат повече. По думите му, ако те са по-информирани, не биха посегнали на пещерата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК