България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Най-големият проблем за демографската криза е отливът на млади хора в чужбина

Доц. Георги Бърдаров посочи, че смъртността у нас е като в региони с военни конфликти

16.05.2019 | 09:10 Редактор: Зорница Костадинова
Експерт: Най-големият проблем за демографската криза е отливът на млади хора в чужбина

България е с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз, следвана от Латвия . В страната ни хората живеят средно 74.8 години, показват данните на Националния статистически институт за периода 2016 - 2018 г. С най-висока продължителност са Испания (83.4) и Италия (83.1 години).

Какви са причините за това и каква е прогнозата? На въпросите отговори експертът по демография доц. Георги Бърдаров.

"Демографията е тема, която редовно засяга публичното пространство и с нея много се спекулира. Фактите обаче наистина са такива, каквито ги изнасяме сега. Абсолютният брой население и намаляването му не са основна причина за това. Проблемът е в структурите и в много високата обща смъртност", посочи пред Bulgaria ON AIR специалистът.

Според него най-големият проблем е отливът на млади хора в чужбина. Доц. Бърдаров допълни, че това е срамно и обидно, тъй като такава смъртност имат регионите с болестни пандемии и военни конфликти.

По думите му в България нищо сензационно и различно не се случва, за да има такива резултати. 

"Комплекс от фактори, като доходите, здравеопазването, начина на живот и стреса оказват влияние", сподели още в "България сутрин" доц. Бърдаров. 

Той е на мнение, че всеки един фактор в здравеопазването оказва влияние, тъй като имаме най-ниската продължителност на живот, а най-застаряващо население.

Експертът смята, че политиката пряко влияе на демографията и ако държавата ни си оправи икономиката, тази демографска криза също ще се оправи.

Гледайте видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК