България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Експерти: Полицията е некомпетентна, щом 5 дни не залавя убиеца от Костенец

Хората вече не вярват на органите на реда, категорични са Николай Радулов и Николай Марков
Публикувана: От:

Още по темата

 

Фактът, че полицията вече пети ден не може да залови убиеца от Костенец, говори за некомпетентност от страна на органите на реда. Около това мнение се обединиха в "България сутрин" експертите по сигурност проф. Николай Радулов и Николай Марков.

Според бившия главен секретар на МВР хората са загубили вяра в полицията и поради тази причина дори и да забележат престъпник, те не подават сигнал. Радулов допълни, че статистиката за намаляващата престъпност у нас е манипулирана.

"Според МВР лицето е много опасно. Въпросът е дали полицията има компетенцията да го залови. Това, което виждаме през последните години е, че ако този, който бяга не влезе в конфликт с други хора и не започне да стреля, може и да не бъде открит. Никой не позна Пелов в Ботевград. Хората не желаят да подават сигнал до МВР, тъй като не вярват на полицията. Статистически престъпността намалява, но не е така. Статистиката се манипулира. Над 740 души с влезли в сила присъди се издирват, но някой търси ли ги?", коментира той. 

Николай Марков го подкрепи и подчерта, че полицията трябва да внушава спокойствие и сигурност, а не страхове, обяснявайки на гражданите колко опасен е даден престъпник.

"Когато има некомпетентност от страна на полицията, те внушават на хората, че престъпникът е много опасен. Това е един обикновен човек, който никога не е бил в специална служба. Той не може да е по-подготвен от хората, които искат да го заловят. Ако полицията не може да хване един аматьор, какво ще правим, ако тук дойдат терористи. Полицията трябва да внушава спокойствие и сигурност, а не страхове. България е единствената държава в ЕС, в която няма наказателни производства за нападение срещу личността. Всеки е длъжен да се защити. Ние сме лишени от тази законова възможност, а това е позор. Поставили сме гражданите в среда, в която да оцеляват, а не да живеят", разясни експертът по сигурност пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )