България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. д-р Петър Берон: Индустриализацията съсипва природата!

Около 75% от земната повърхност е видоизменена, разкри зоологът

09.05.2019 | 08:10 Редактор: Бойко Димитров
Доц. д-р Петър Берон: Индустриализацията съсипва природата!

Индустриализацията и бързото нарастване на населението на Земята са основната причина за изчезването на животински видове. Това разясни в "България сутрин" зоологът и бивш директор на Природонаучния музей доц. д-р Петър Берон. Преди дни ООН представи свой доклад, според който близо 1 милион животински и растителни видове са заплашени от изчезване в следващите десетилетия.

Петър Берон бе категоричен, че бързата индустриализация е основният проблем за природата. Причината е, че се изсичат десетки милиони хектари гори, които са естествен хабитат за много животински видове.

"Арктика е една от най-крехките екосистеми. Северните екосистеми са подложени на страхотни промени. За последните 50 години населението на Земята е нараснало два пъти. Има няколко големи страни, които влияят много негативно на природата. Това са Китай, САЩ, Русия, Бразилия - държави с много население и бързоразвиваща се индустрия. В Южна Америка заради отглеждането на добитък изгарят огромни площи тропически гори. Около 7,5 милиона хектара пък са унищожени в Азия. Увеличаването на населението е страхотна заплаха за природата", каза зоологът.

Берон също така допълни, че животните изчезват когато изчезне средата им. Именно поради тази причина човешката раса трябва да направи всичко по силите си да запази природата. 

"Само в Родопите има по-голямо разнообразие на видовете от цяла Северна Европа. Когато броят на видовете бъде силно ограничен, това е много лошо за природата. Изчезват и неописани животни. Те изчезват, тъй като средата им изчезва. За няколко столетия природата се е променила изключително много. Около 75% от земната повърхност е видоизменена. България се опитва да опази животинското разнообразие у нас", обясни бившият директор на Природонаучния музей пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК