България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

"Завърналите се": Българско семейство загърби лукса на Миконос и заживя в Стара Загора

Желанието децата им да останат българи води Диляна и Георги у дома
Публикувана: От:

Още по темата

 

Живот на остров. Не, това не е историята на Робинзон Крузо, а разказ за осъзнатия избор на едно българско семейство да загърби лукса на гръцкия Миконос и да се завърне в Стара Загора. След 16 години живот и работа на гръцкия остров, Диляна и Георги решават да поемат по обратния път към дома. 

Желанието децата им да останат българи води Диляна и Георги у дома. Занимавали се с какво ли не на острова като емигранти, днес семейството развива собствен бизнес в града на липите. Казват, че мислят добро и добро ги застига.  

Георги си спомня с усмивка за времето, когато е напуснал България. Разбрал, че трудно ще си намери работа с диплома по вътрешна архитектура и мебелно производство, през 2001 г. той заминава за Миконос, където живеее неговата майка. Първоначалният план е да остане там три месеца. Тези три месеца обаче неусетно стават 16 години.

Запознава се със съпругата си Диляна в родния ѝ град Стара Загора. Не след дълго двамата решават да се установят трайно на остров Миконос. И така цели три петилетки. Преди три години отварят заведението си със събраните на острова пари. Признават, че като всяко начало и при тях е имало тежки моменти. 

Прибират се в България заради бъдещето на децата им и за да знаят те български език, макар и родени в Гърция. 

Още за историята на Диляна и Георги - гледайте в репортажа на Петя Кертикова!

Всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова" гледайте ТУК

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 4 )
 • 4

  Velichkov Yavor

  25 апр 2019 | 10:45

  След изгърмяването на балончето от заеми, субсидии и еврофондове следващите 5 години ще осъзнаете, че България вече е един град смехономика, останалото ***.
 • 3

  Velichkov Yavor

  25 апр 2019 | 10:43

  И последните останали свестни предстои да се махнат следващите 10 години, тия се връщат да пълнят бюджета на мутрите да могат да си купуват апартаменти и имоти по целият свят, докато *** се разпада отвсякъде и вече напълно за нищо не става, особено провинцията.
 • 2

  Velichkov Yavor

  25 апр 2019 | 10:21

  България иначе до 2030-та се очертава да остане един град смехономика, останалото ***. Малкия и средния бизнес на българите до 2025-та следва масово да фалира, те няма как да може повече да издържат тази свинска тежест и безкрайни кражби и злоупотреби, както и постоянно да запълват дупките след тях, особено в провинцията, където няма никакви пътища, токът спира почти всеки ден по няколко пъти и останаха само роми. Предстои да остане един град смехономика, основно чужди сателитни кретено-масонски компании, които просто изнасят печалбите си в чужбина и тук ползват само работна ръка, останалото ***, това е бъдещето, което я очаква България, така си го направихте, честито.
 • 1

  Velichkov Yavor

  25 апр 2019 | 10:17

  Тук в момента не е по-добре, няма и да става, но този остров следващите години на планетарни изменения може и да изчезне от картата, точно като САЩ, правилен избор.