България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Конституцията на Софиянски вече е готова. Трябва ли да се промени управлението на страната?

Той предлага ново мажоритарно изборно начало

16.04.2019 | 08:48 Редактор: Василена Василева
Конституцията на Софиянски вече е готова. Трябва ли да се промени управлението на страната?

Бившият кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция, която дори вече е завършена. Заедно с група съмишленици, той предлага ново мажоритарно изборно начало, но не само на парламента, а и на Министерския съвет и областните управители.

"В нашия вариант на основния закон Министерският съвет се избира пряко от Народното събрание, но поименно. Избират се областните управители, променя се регионалното деление на България на шест области", отбеляза той в студиото на "България сутрин".

По думите му сегашната Конституция, приета през 1991 г. е била добра за времето си. 

"Тогава обаче все още България беше член на Съюза за икономическа взаимопомощ и Варшавския пакт. От 2007 г. насам сме член на ЕС и като такъв трябва по нов начин да градим обществените си отношения. Това е необходимо, за да бъдем конкурентоспособни и силни в общността", допълни Софиянски пред Bulgaria ON AIR.

Според бившия кмет на София посредством мажоритарна избирателна система трябва да бъдат избирани не само депутатите, но и областните управители и МС.

"Търсим баланс и взаимодействие между властите. А основният закон предвижда разделение на страната на шест области - Мизия, Тракия, Добруджа, Струмска, Златията - Западна България и Странджа Сакар", каза още той. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК