България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Капачки за бъдеще": Инициатива продължава да събира пари за кувьози

Лазар Радков и Мартина Йорданова разказват за четвъртото издание на кампанията

12.04.2019 | 09:53 Редактор: Ивайло Николов

Инициативата "Капачки за бъдеще" започва своето четвърто издание, с която освен, че се рециклира огромно количество пластмаса, се събират средства за изключително важни кувьози. До момента организаторите на кампанията са закупили 11 уреда, с които да се помогне на недоносените деца.

6 от тях вече са дарени на различни болници, останалите пет предстоят да бъдат предоставени на лечебни заведения в страната. 

"Целта ни е да съберем средства за минимум 4 кувьоза. Утре сме в София и Пловдив. Ние имаме справка от министерството за всички болници в страната, но ние правим проверка на всяка една. Свързваме се с болницата, проучваме и след това взимаме решение къде да дарим", обясни в студиото на "България сутрин" Мартина Йорданова, която е част от екипа на кампанията.

Лазар Радков, който също участва, каза пред Bulgaria ON AIR, че се надява доброволците от 'Капачки за бъдеще" да успеят да подменят всички стари кувьози или да закупят нови за болниците, където няма.

Той подчерта, че дарения се правят само на общинските болници.

"Ще подменим съвсем скоро всички, които са от 80-те години. В големите градове са по-добре нещата", каза Радков.

Той и Мартина Йорданова обясниха, че има над 320 пункта за събиране на пластмасови капачки в страната, които са разположени в 113 населени места, така че всеки, който иска да върне своите за рециклиране, може да види къде да го направи на страницата на инициативата в социалните мрежи.

Радков допълни, че тяхната инициатива има и друг ефект, защото от събирането на капачки, много хора започват да изхвърлят разделно и своите отпадъци и много други положителни ефекти.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК