България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бежанците отново на дневен ред: Хаосът по гръцката граница бил причинен от каналджии

Сблъсъците на гръцката граница коментираха Боян Чуков и Мажд Алгафари

08.04.2019 | 09:10 Редактор: Ивайло Николов
Бежанците отново на дневен ред: Хаосът по гръцката граница бил причинен от каналджии

Мигрантите в импровизирания палатков лагер край Солун се изтеглят от района след сблъсъците с полицията. Според местни медии бежанците, сред които стотици жени и деца, са извозени с автобуси. Все още не е ясно дали мигрантите ще бъдат настанени отново в бежанския център ''Диавата'', който напуснаха организирано пред три дни.

Причината - фалшиви новини, разпространени в социалните мрежи. Чрез тях мигрантите били подлъгани, че балканският коридор е свободен и могат да преминат без ограничение границата на Гърция със Северна Македония. А оттам да се отправят към Централна Европа.

Дипломатът Боян Чуков и журналистът Мажд Алгафари коментираха в студиото на "България сутрин", че този поток на хора, които са тръгнали към Западна Европа по икономически причини, няма как да бъде спрян.

"Този процес няма как да спре и е време да престанем да говорим за бежанци, а да говорим за имигранти", категоричен беше Чуков.

Двамата с Мажд Алгафари бяха категорични, че най-голям интерес от възобновеното напрежение по границите имат каналджиите.

"Защото със спирането и ограничаването на този поток спря и техният поток, което пък удря по джоба им. Следователно трябва да направят нещо, което да предизвика такава вълна", допълни Алгафари пред Bulgaria ON AIR.

Той беше на едно мнение с Боян Чуков, че трябва да се разследва откъде е тръгнала фалшивата информация, която е подвела мигрантите да тръгнат към границата, защото цялата организация на всичко, което се е случило, подсказва, че е било подготвено много добре.

Чуков и Алгафари казаха още, че Европа не се е справила с бежанците и сега страдаме от грешките от преди години, а с оглед на войната в Либия, може да се очаква още натиск от Африка към Европа.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК