България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В бетонен лабиринт: Столичани в "Лагера" останаха без достъп до домовете си

Според жителите на квартала линейка и пожарна не могат да стигнат до блоковете им

13.03.2019 | 08:47 Редактор: Ралица Братанова
В бетонен лабиринт: Столичани в

Жители на столичния квартал "Лагера" се озоваха в бетонен лабиринт. Триметрова стена от цимент се намира на сантиметри от главния вход на блок 42 в квартала. 

Ограждението е част от поредната строителна площадка, която е заела едно от малкото междублокови пространства. Според хората от "Лагера" има абсолютно нарушение.

Живеещите в района се оплакват и от липсата на тротоари, улици и осветление, както и функциониращи отводнителни шахти.

По думите на Николай Лозенски, живеещ в квартала, линейка и пожарна кола не биха могли да стигнат до блока заради триметровата стена. Той коментира пред Bulgaria ON AIR, че от 30 години районът не е ремонтиран от Столичната община и се е налагало жителите сами да запълват дупките по улиците.

Заместник-кметът на "Красно село" Калин Николов, както и главният архитект на района Христо Кючуков, се срещнаха с жителите, за да обсъдят проблемите им. 

"Съгласен съм с негодуванието на хората по отношение на инфраструктурата около тези блокове. Очевадно е, че има да се свърши доста работа. Започва се рехабилитация на района - имаме план целият район около блоковете да бъде облагороден. Предстои да се изчисти пространството и да се премахнат незаконните гаражни клетки", обясни Калин Николов в "България сутрин" .

Част от жителите твърдят обаче, че са плащали данъци за гаражите си и те са придобити по законен начин. Те не са съгласни с премахването им  и смятат, че това ще затрудни паркирането в квартала.

По думите на главния архитект на "Красно село" Христо Кючуков бетонната стена, ограничаваща достъпа до входа на блок 42, следва да се приведе към нормални размери, което значи, че не трябва да надвишава 2,20 метра. Той обясни, че не е нужно да се събаря и да се прави нова, а може просто да се отреже.

Зам.-кметът на "Красно село" обеща, че условията в района ще се подобрят, а жителите на "Лагера" бяха категорични, че ще отстояват гражданските си права, докато не видят резултати.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК