България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Чистотата на въздуха трябва да се брани от институции и граждани, зове медик

Срещата с лекаря трябва да бъде веднага щом усетим нещо нередно, препоръча д-р Диана Христова

26.02.2019 | 08:30 Редактор: Иван Берберов
Чистотата на въздуха трябва да се брани от институции и граждани, зове медик

Чистотата или по-скоро замърсеността на въздуха в София, е тема, която пряко вълнува столичани. В сезон като сегашния количеството фини прахови частици (ФПЧ) е повече, тъй като голяма част от населението се отоплява с твърдо гориво. Автомобилните изгорели газове също не помагат. Докога в столицата жителите и гостите ще виждат това, което дишат?

"Не може да се вземе ефективно решение само от институциите. Трябва всички да се впрегнат. Трябва гражданите и институциите да работят заедно. Трябва да има повече чуваемост. ФПЧ могат да увредят цялото тяло. Те могат да се резорбират в кръвта ни, а оттам дори да достигнат до мозъка", отбеляза пулмологът д-р Александър Симидчиев.  

По негови думи най-добрите мерки в медицината са профилактичните - предварителното предпазване на хората. 

"Производството на ФПЧ трябва да бъде минимизирано. Отоплението на твърдо гориво трябва да се намали. Количеството автомобили също трябва да бъде контролирано", посочи още той в "България сутрин". 

Алергологът от "Александровска болница" д-р Диана Христова подчерта, че с нарастването на количеството фини прахови частици, това което вдишваме ни оказва все повече влияние. 

"ФПЧ повишават риска от заболявания. Хората с вече налично заболяване се влошават. Тези проблеми са следствие от мръсния въздух. Създава се среда за алергични възпаления. ФПЧ оказват влияние върху полена. Трябва да се фокусираме върху ранната диагностика и профилактиката. Срещата с лекарите трябва да бъде още щом някой почувства нещо нередно", изтъкна тя пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте ни във Facebook ТУК