България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Поправките в Изборния кодекс били глупост, смяната на ЦИК - нелепа

Събитията, настъпили през последните години, сринали електронното гласуване, каза проф. Михаил Константинов

19.02.2019 | 09:10 Редактор: Василена Василева
Поправките в Изборния кодекс били глупост, смяната на ЦИК - нелепа

Премиерът Борисов нареди "ремонт" на новите изборни правила. Той събра Изпълнителната комисия на ГЕРБ и обясни, че ако президентът не наложи вето, спорните правила трябва да бъдат преработени.

Това може да успокои партньорите от ВМРО, но няма да върне БСП в парламента, докато не бъде въведено машинното гласуване още на изборите за Европейски парламент в края на месец май.

"Поправките в Изборния кодекс бяха глупост. От такива имаше нужда, но не в този им вид. Трябваше да бъде взето решение какво ще се прави с ЦИК, тъй като да се сменя тя преди изборите е нелепо", отбеляза в студиото на "България сутрин" политическият анализатор проф. Михаил Константинов.

По думите му е можело просто да бъде направена поправка в закона.  

"Машинното гласуване също е глупост. Никъде в Европа няма такова. Белгия е единствената държава, в която има подобие на такова", отсече още Константинов.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че почти никъде няма и интернет гласуване. Събитията, настъпили през последните три години, сринали електронното гласуване в двете му форми - машинно и дистанционно.

Вчера парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание изменение на Изборния кодекс, с което се възстановяват преференциите в бюлетините.

Според премиера Борисов от БСП съумяват с една лъжа, че преференцията отпада, да манипулират общественото мнение. Според министър-председателя тази Централна избирателна комисия и изборен закон били на БСП и било "нахално" сега да изопачават нещата. 

Опозицията от своя страна няма да се върне в парламента, защото не били изпълнени всички условия, които са поставили на управляващите. Те настояват за въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната. От левицата вече са изпратили сигнал до Венецианската комисия за направените промени в изборното законодателство у нас. По същата тема организират и среща с европейските посланици следващата седмица.

Вижте повече във видеото!

Харесайте ни във Facebook ТУК.