България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

"Луковмарш" наближава: Фашистко мероприятие или отдаване на почит към български генерал?

Темата коментират Боян Расате и Страхил Ангелов
Публикувана: От:

Въпреки острите негативни реакции не само сред българското общество, но и от чужди представителства, оказа се, че Столичната община няма как да спре провеждането на "Луковмарш".

Така че и тази година, 16-а поред, националистите ще почетат годишнината от смъртта на генерал Христо Луков. Възпоменателното траурно факелно шествие се провежда ежегодно от 2003 г. през февруари в София.

Още по темата

 

Лидерът на Българския национален съюз и организатор на "Луковмарш" Боян Расате е сигурен - щом едно събитие предизвиква толкова спорове и коментари, то значи има голямо значение за обществото.

"Подобни спорове "за" и "против" "Луковмарш" има още от създаването на шествието. От 2003 година това събитие стана традиционно за истинските националисти в България. Когато се създаде никой не му обръщаше внимание, но сега е различно", категоричен е Расате в "България сутрин".

По думите му възраженията към "Луковмарш" са в две направления - първото е клевети и лъжи по отношение към личността на Христо Луков, другото направление е насочено към това, което се случва по време на марша.

Бившият депутат от БСП Страхил Ангелов вярва, че личността на генерал Луков е спорна, защото бива считан за фашист.

"Генерал Луков е спорен меко казано. Идеите на националните легиони не са толкова далечни за хора като мен - те са притив пазарната икономика, че държавата трябва да доминира, те са изцяло антилиберални. Просто г-н Расате не успява да пречупи събитието през призмата на днешното време", коментира още Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )