България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Двойни стандарти или обективни причини за разликата в храните на ЕС

Яна Иванова от сдружение "Храни и напитки България" посочи факторите за нееднаквостта

07.02.2019 | 08:11 Редактор: Ивайло Николов
Двойни стандарти или обективни причини за разликата в храните на ЕС

Сдружение "Храни и напитки България" подкрепя борбата на европейските институции с двойните стандарти при храните в различните страни от Европейския съюз. Това каза в студиото на "България сутрин" Яна Иванова, която е представител на организацията.

Тя обясни, че от българските компании в хранително-вкусовата промишленост не са против регулациите, но по думите ѝ трябва да се вземат под внимание някои обективни причини, които могат да породят разликата в продуктите на една и съща компания в различните страни.

"Когато дадена компания се опитва да отчете вкусовите предпочитания на даден пазар. Големите, сериозни компании, правят такива неща, а дори вече и българските компании", подчерта Иванова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ именно в регулацията трябва да се допускат подобни разлики в рецептите, защото на места обичат по-сладко, на други по-солено.

Яна Иванова подчерта, че подобно проучване на вкусовете на потребителите в дадена страна е от полза за самите хора. Друга обективна причина за разлика в състава на даден продукт в отделните страни, е ползването на местни продукти.

"Когато за постигането на един и същ вкус и качество могат да се използват два продукта с равностойно качество, без това да променя вкуса на даден продукт, естествено за потребителя и местната икономика е по-добре да се използва местният продукт", посочи още Иванова.

Тя каза, че по този начин и самата себестойност на крайния продукт става по-ниска и благоприятна за потребителите.

Яна Иванова допълни, че третата обективна причина е евентуално по-строги и задължаващи нормативни изисквания за определени продукти и така компаниите, за да продават там, може да се наложи да го изменят.

Иванова обобщи, че ако Европа наложи забранителен списък, който е прекалено строг, това може да доведе и до увеличение в цените, и се обяви за намаляване на ДДС за храните, по подобие на други страни, което също би намалило цените за потребителите.

"Все пак се вижда, че депутатите започват да осъзнават, че има такива обективни причини и вече има три изключения, които ще бъдат отчитани. Ние се радваме, че българските политици активно защитават потребителската позиция, но трябва да се отчетат всички аспекти, защото бизнесът е сложна материя и когато се пренебрегне нещо, това може да доведе до големи щети за самия потребител", каза още Яна Иванова от сдружение "Храни и напитки България".

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК