България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Причините за тежките катастрофи - лоши пътища, слаб контрол и неподготвени шофьори

Експертни мнения от рали шампиона Димитър Илиев и Емил Марков от Института за пътна безопасност

06.02.2019 | 08:47 Редактор: Тодор Петров
Причините за тежките катастрофи - лоши пътища, слаб контрол и неподготвени шофьори

Хората взимат шофьорски книжки без никога да са спирали аварийно, алармира пред Bulgaria ON AIR автомобилният състезател Димитър Илиев. 

Коментарът му идва след тежката верижна катастрофа с над 20 автомобила край Сандански, при която един човек загина а, над 10 бяха ранени. Мъгла и намалена видимост на АМ "Струма" са предполагаемите за трагичния инцидент.

"Във всяка верижна катастрофа има фактор, който подлъгва шофьора. Трябва да се опитаме да разпознаем тази опасност. В случая това е мъглата. Колкото по-високоскоростни са пътищата, толкова по-голям е рискът от инциденти. Първото нещо, което хората трябва да направят, е да обезопасят себе си. Много по-безопасно е да останем в автомобила, докато не се уверим, че е безопасно да излезем и да бягаме напред, а не назад", обясни Димитър Илиев.

По думите на рали шампиона у нас не се взимат превантивни мерки. Той даде пример, че когато има мъгла или катастрофа, в други европейски държави излизат малки бусчета със светещи табели и сигнализират. Според него правим нови пътища, но след това не ги поддъжаме и не взимаме всички необходими мерки, за да не се стига до инциденти.

"Понякога загиват хора заради състоянието на пътищата, а не заради техни грешки", отбеляза Илиев.

Емил Марков от Института за пътна безопасност също се обяви за светещи табели, които да информират шофьорите за опасностите на пътя.

"Имаме нужда и от по-динамичен контрол. В момента имаме една полицейска кола, която застава някъде, около нея всички намаляват и тя е едно кратко препятствие по пътя. "Пътна полиция" трябва да започне да участва активно в движението", подчерта той в "България сутрин".

По данни на Института за пътна безопасност в последните 2 месеца са станали около 10 тежки верижни катастрофи с много жертви. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК