България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Правителство и президент отново в сблъсък - този път за позицията за Венецуела

Темата коментират д-р Борислав Цеков и доц. Румяна Коларова

06.02.2019 | 09:08 Редактор: Велислав Филипов
Правителство и президент отново в сблъсък - този път за позицията за Венецуела

Позицията на България за Венецуела стана повод за нов сблъсък между президент и правителство, между управляващи и опозиция. България официално подкрепи опозиционния лидер във Венецуела Хуан Гуайдо, въпреки че президентът Радев призова страната ни да се въздържа от позиция. Това стана повод за размяна на остри реплики между БСП и ГЕРБ.

От ГЕРБ подкрепиха позицията на правителството за Венецуела. От БСП пък се обявиха "против". И се доближиха по-скоро до мнението на президента Радев за неутралитет.

"Международният правов ред е доста разтегливо понятие. Идеята за ненамесването във вътрешните работи на една страна отдавна не се спазва. Във Венецуела има тежък политически конфликт. За да се реши този проблем, трябва да има демократични избори", сигурен е д-р Борислав Цеков от Института за модерна политика в "България сутрин".

Той е на мнение обаче, че българската държава не е категорична и солидна в своите позиции.

"Ние нямаме солидна държавност, защото се нарушават базисни конституционни точки. Трябва да се търси съгласие по всички възможни точки. Министърът на външните работи няма право сам да формира решението на държавата. Този начин на функциониране на държавата не е добър", допълни експертът.

Доц. Румяна Коларова е категорична, че от разединението на институциите у нас губи само държавата.

"Италия може да се е противопоставила на позицията на ЕС, но там властва яростен популизъм. Съвсем спокойно може да сравним ситуацията във Венецуела с тази от България в края на XX век", коментира още политологът пред Bulgaria ON AIR.

Коларова е на мнение, че синхронът между позициите на БСП и президента Радев подкопават ценностите на институцията на държавния глава.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Боян Симеонов
преди 5 години
Румяна Коларова, както и Антоанета Христова трябва да се намират в заведения за лечение на душевно болни. А не да гастролират из студиата. Разбирам добре желанието на BG ON AIR да търсят дебат по важни вътрешни и външни политически теми. Но все пак трябва да се спазва поне елементарна интелектуална хигиена в общественото пространство. Не може на всеки ментално увреден човек да се дава трибуна. Сигнализирай за неуместен коментар