България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Възпитаваме насилнически поколения, алармира психолог

Ина Антонова коментира поредния случай на детска агресия, който вкара момиче от Сандански в болница
Публикувана: От:

Поредна агресия между тийнейджърки завърши с комоцио за 17-годишно момиче. Драмата се разиграва в центъра на Сандански пред погледите на десетки минувачи, които не реагират и извръщат глави в другата посока.

"Това е проблем на обществото. Безучастието в насилие също е насилие. Нямаме никаква форма на обществено порицание. Възпитаваме насилнически поколения, не се следи какво се случва в обществото ни и си прехвърляме топката между семейство и институции. Всички сме виновни. Не е никак естествена реакция да се правим, че нещо не съществува", обясни психологът Ина Антонова в "България сутрин".

Още по темата

 

Тя уточни, че става въпрос за световно течение, което се нарича индивидуализъм. Антонова посочи, че даваме на децата си пример за агресия с поведението си вкъщи - оплакваме се от работодател, от роднини, говорим злостно за съседите си.

"Тези деца имат ниско ниво на удовлетвореност в средата, в която живеят. Взимайки опиат те стават свръхагресивни. Насилието е предшественик към посягането към упойващи вещества. Разрушават се нервни връзки. Има изключително повишена тревожност", каза още психологът пред Bulgaria ON AIR.

Ина Антонова е категорична, че вербалното насилие вече почти няма граници и ескалира във физическо такова. 

"Случващото се в семейството трябва да бъде творящо и любящо. Идеята не е да контролираме децата ни, идеята е да ги възпитаваме", заключи психологът.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )