България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Бивш главнокомандващ на НАТО: F-16V е най-добрият избор на изтребител за България

Филип Брийдлав с ексклузивно интервю пред Bulgaria ON AIR
Публикувана: От:

След бурни дебати парламентът одобри Министерският съвет да подготви международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените щати за придобиване на нов тип боен самолет F-16V Block 70.

С интервю пред Bulgaria ON AIR бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа Филип Брийдлав коментира изборът на изтребител и защо трябва трябва да даваме милиони за въздушна охрана без война.

Още по темата

 

"Летял съм на почти всички модели на F-16. Този, който се предлага на страната ви, е последният - най-нов модел. Това, което наистина отличава този самолет, е, че той е оборудван с последно поколение системи и оборудване. Това включва възможност на атака през деня и нощта. Бих се разделил с десния си крак, само за да летя на този изтребител", категоричен е генералът.

Според него охраната на въздушното пространство е много важно задължение на всяка една страна.

"Нашите компютри и софтуерни системи трябва да могат да влязат във взаимодействие с вашите по всяко едно време. Затова е НАТО - да споделяме и да си помагаме при всяка една ситуация", сигурен е Брийдлав пред Bulgaria ON AIR.

По думите му най-добрият начин да избегнем война, е да сме най-добре подготвени за нея постоянно. Генералът смята, че това, което НАТО прави през последните няколко години, е постоянно да се въоръжава, за да не е изненадан Алиансът.

"Служил съм 8 пъти в мисии на НАТО. Дълбоко съм убеден, че това е най-успешният алианс в историята на нашия свят. Имало е конфликти, но те са били дребни и са решавани бързо. Този съюз не е толкова важен сега, колкото в бъдеще", допълни военният.

Все пак бившият главнокомандващ е на мнение, че в момента Европа е в особена и скрита опасност, защото само на няколкостотин километра се военни действия.

"Русия използва сила, за да промени международно признати граници. Те анексираха Крим и сега там, на украинска територия, има огромно позиционирана сила. Никога не сме си мислели, че в Европа някой може да си позволи да наруши националните граници на една държава", коментира още Филип Брийдлав

Вижте целия разговор във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Коментари ( 0 )