България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българи срещу роми във Войводиново: Не се очаква ескалация на напрежението

Това заявиха Христо Николов от Фондация "Саворе" и Милен Михов от ОП

09.01.2019 | 09:16 Редактор: Ралица Братанова
Българи срещу роми във Войводиново: Не се очаква ескалация на напрежението

Очаква се днес да бъде опериран 33-годишният военнослужещ, пребит от двама роми във Войводиново. Хората от селото смятат да протестират всяка вечер, докато незаконните постройки в ромската махала не бъдат премахнати. Започва и подписка с искане на двамата задържани за побоя да бъдат присъдени най-тежки наказания. Прокуратурата иска постоянен арест за нападателите и им повдигна обвинения.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Фондация "Саворе" Христо Николов коментира, че българският народ е един от най-човеколюбните и на нашата територия има много приети общности. По неговите думи проблемът се преекспонира както на етническа основа, така и на партийна, за да може политиците да вдигнат рейтинга си.

"Не мога да приема тезата, че винаги това става като битов конфликт, защото във всеки от тях, започнал невинно, следва събиране на голяма тълпа и следва нападение срещу полицаи, лекари, работници, а сега виждаме и срещу военнослужещ. Този инцидент ми прилича на провокиран, търсен и организиран", коментира депутатът от "Обединени патриоти" Милен Михов в "България сутрин".

По думите на Христо Николов на територията на България има около 7 хиляди студенти от ромски произход, което значи, че коефициентът на повишаването на грамотността на етноса расте. Според него не се очаква ескалация на етническото напрежение.

Депутатът от "Обединени патриоти" коментира, че етническо противопоставяне и ескалация няма да има. Той е на мнение, че българите са достатъчно толерантни, но и в същото време и достатъчно решителни да наложат ред в собствената си държава чрез силата на закона.

"Пресечната точка е законът, правилата, прилагането им безкомпромисно, независимо срещу кого - не нашите хора, не вашите хора, а за всички български граждани", заяви Михов в студиото на "България сутрин".

Христо Николов призова всички граждани от ромски произход да мислят преди да предприемат действия, които са в ущърб на етноса.

Гледайте видеото.