България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Внимавайте с онлайн поръчките и резервациите за празниците!

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов с ценни съвети към потребителите
Публикувана: От:

Онлайн пазаруването става все по-предпочитано у нас, но то е съпроводено с немалко рискове. Оказва се, че поръчките се бавят поради претоварване на куриерите в страната.

Още по темата

 

"Наблюдават се зачестяващи проблеми със забавянето на доставките на онлайн стоки. Това се дължи на невъзможността на всички играчи на този пазар да отговорят на темповете на поръчките", обясни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че от КЗП следят интензивно пазара за неспазване на сроковете и ще налагат санкции. Маргаритов се обърна към търговците и куриерските фирми с призив да осигурят необходимия капацитет и увери, че ще бъдат глобявани при неспазване на сроковете.

"Трябва да се пазарува от надеждни електронни магазини. Добре е потребителите да проверят съответния електронен магазин с кой куриер работи. Обезпечение може да бъде получено,  в случай че са претърпяни вреди, които трябва да бъдат доказани", посъветва потребителите Маргаритов.

В "България сутрин" той акцентира и върху нелоялните практики за анонсирани проценти намаления. По думите му някои търговци не продават стоката на старата цена поне един месец, както е по закон. Това се случва приоритетно в онлайн пространството.

Председателят на КЗП предупреди и за капани в цените при резервациите за предстоящите празници. Важното е да се проучва внимателно и да се прави съпоставка, отбеляза той. И посъветва да не гледаме процента, а цената, и то сравнена с други подобни обекти.

Вижте видеото с целия разговор.

Коментари ( 0 )