България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Употребата на наркотици води до по-тежки престъпления, смята експерт

Явор Хайтов направи връзка между убийствата в хотел "Рила" и на журналистката в Русе и инцидента с прегазения полицай в СОфия

17.12.2018 | 20:58 Редактор: Велислав Филипов
Употребата на наркотици води до по-тежки престъпления, смята експерт

Сигнал за открито тяло на 24-годишна жена в столичен хотел е подаден малко след 8 часа тази сутрин в полицията, съобщиха от МВР. На място са изпратени екипи на полиция и Спешна помощ, констатирана е смъртта на младата жена. Като съпричастен към престъплението е задържан 37-годишен мъж.

Според бившия зам.-вътрешен министър Явор Хайтов има връзка между инцидента с прегазения полицай преди дни в столицата, убийството на жената в хотел "Рила" и убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе и това е лайтмотивът - наркотиците.

"И в трите инцидента има намеса на наркотиците. Извършителите на действията имат досег с наркотици. Това е един бич на съвремието. Разпространението и употребата на наркотици прерастват в едни по-тежки престъпления. Това е тема, върху която службите за сигурност трябва да се съсредоточат", обясни в "Денят ON AIR" Хайтов.

По думите му ключовата дума в случая е финансиране за институциите в МВР.

Той коментира и трагичният случай с шефа на КАТ - Казанлък, при който Тодор Николов бе намерен мъртъв в колата си.

"Първоначалните белези водят към самоубийство. Има изказвания на окръжния прокурор на Стара Загора, че най-вероятно става дума за това. Все пак следователите са длъжни да изследват версията склоняване към самоубийство. След като е работил 10 години в системата, би трябвало да има изградена представа за какво става дума. Все пак не знае какви са неговите мотиви или подбуди", допълни Хайтов пред Bulgaria ON AIR.